DigiDiag: innovatieve diagnostiek in neuropsychologie
In 2008 begonnen we met het ontwikkelen van onze eerste digitale oplossing voor psychodiagnostiek. Het digitaliseren van (neuro-)psychologische tests was destijds nieuw en onbekend terrein. Hierin zagen we de potentie van technologie om de wereld van psychodiagnostiek te transformeren.
We brachten die visie tot leven met het DigiDiag testsysteem, dat toen nog bekend stond als DiagnoseIS. De ontwikkeling was een samenwerking van ambitieuze ontwikkelaars, vooraanstaande psychologen en wetenschappers van universiteiten en ziekenhuizen. Samen legden we een wetenschappelijke basis die DigiDiag tot een pionier maakte in het veld.
Een van functionaliteiten van DigiDiag is de speciale ontwikkelmodule die onderzoekers de vrijheid gaf om nieuwe tests te creëren en bestaande tools te digitaliseren. Van klassieke paper-and-pencil-tests tot innovatieve concepten die nergens anders bestonden – Zo breidde DigiDiag uit tot het testaanbod van vandaag.
Wat DigiDiag uniek maakt
DigiDiag is een systeem waarmee cognitieve functies gemeten kunnen worden, zoals oriëntatie, geheugen, perceptie, spraak, taal en executief functioneren. Het biedt een combinatie van klassieke en moderne tests, uitgevoerd op een (Wacom-)tablet met een digitale pen. Wat DigiDiag onderscheidt, is het oog voor detail: elke beweging wordt geregistreerd. Hierdoor wordt niet alleen het eindresultaat vastgelegd, maar ook het proces – een waardevolle bron voor nieuwe analyses, zelfs bij traditionele tests.
Na het afnemen van een test is het rapport direct beschikbaar. De scores worden automatisch vergeleken met normen en het rapport bevat ook visuele inzichten zoals tekeningen, grafieken en tabellen. Rapportages kunnen als PDF worden opgeslagen voor klinisch gebruik of geëxporteerd als .csv-bestand voor verdere analyse in programma’s zoals SPSS, Excel of Matlab.
De uitdagingen van groei en regelgeving
Hoewel DigiDiag in klinische settings veel potentie heeft getoond, ervaren we aanzienlijke uitdagingen. De eisen vanuit regelgeving als ISO 13485 (MDR), ISO 27001 en NEN 7510 (informatiebeveiliging) in combinatie met auteursrechten op bestaande tests en beschikbare budgetten voor het aanschaffen van neuropsychologische tests, vormen een grote uitdaging bij het haalbaar maken van een product met de gewenste kwaliteit, validiteit en veiligheid.
Sinds eind 2024 bieden we DigiDiag daarom alleen nog aan voor projecten met een wetenschappelijk karakter. Het biedt onderzoekers handige, innovatieve tools om cognitieve functies te onderzoeken en te beoordelen.
Tests in DigiDiag
De afgelopen jaren hebben we samen met onderzoekers het testaanbod uitgebreid. Hieronder vind je een overzicht van van de tests en testbatterijen in DigiDiag.
MAAS testbatterij
De MAAS testbatterij(Schreurs, S., In de Braek, D., et al., 2014) is aanvankelijk ontwikkeld en genormeerd als een set paper-and-pencil tests. De Maastricht Ageing Studies hebben geleid tot goede, moderne normen voor deze testbatterij, waarin zowel klassieke als nieuwe tests opgenomen zijn.
In samenwerking met Universiteit Maastricht werden vervolgens digitale versies van deze instrumenten ontwikkeld. Bovendien werd onderzocht in hoeverre de normen van de paper-and-pencil variant overeenkomen met die van de digitale versie. Deze bleken vergelijkbaar te zijn.
De MAAS Testbatterij omvat:
- Stroop Kleur-Woorden Test
- Concept Shifting Test
- 15 Woorden Leertaak Auditief/Visueel (WLT-A/V)
- Letter-Digit Substitution Test
Meer informatie over de MAAS Testbatterij
Emotion Recognition Task (ERT)
Tijdens de Emotion Recognition Task (Kessels, R.P.C., Montagne, B., et al., 2014) veranderen afbeeldingen van gezichten geleidelijk van neutraal naar een bepaalde emotie. De cliënt wordt verzocht de emotie te herkennen.
Normatieve data op basis van regressie zijn beschikbaar uit een steekproef van 418 gezonde deelnemers uit Nederland, Ierland, Duitsland en Australië van 8-88 jaar. Sinds 2020 zijn er nieuwe normen beschikbaar.
Gegevens van individuele deelnemers worden voor onderzoeksdoeleinden op het niveau van elke proef opgeslagen. Ook wordt er een geaggregeerd PDF-rapport per persoon gegenereerd, waarin de prestatie van het individu als percentiel voor elke emotie wordt weergegeven, evenals de totale score. De ERT is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Turks, Fins, Litouws en Russisch.
Visuospatieel Neglect Testbatterij (VNT)
De VNT Testbatterij (Vaes N., Lafosse C., 2015) is ontworpen om subtiele afwijkingen in visuospatiële functies vast te stellen. De tests bieden een hoge specificiteit en sensitiviteit, essentieel voor het diagnosticeren van neglect.
De VNT Testbatterij omvat:
- Visuospatial Navigation
- Bells Cancellation Test
- Diamond Cancellation Test
- Schenkenberg Line Bisection Test
- Coloured Rectangle Bisection
- Visual Search Time Test
- Drawing Test
- Spatial Memory Test
- Extinction Test
Meer informatie over de VNT Testbatterij
DiaNAH testbatterij
De DiaNAH Testbatterij (De Vries, S., et al., 2015) is ontwikkeld om binnen een relatief kort onderzoek (30 – 45 minuten), een complete indruk te krijgen van eventuele visuele perceptiestoornissen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Op basis van wetenschappelijk onderzoek is een een set van 11 tests gekozen. Een aantal klassieke neuropsychologische tests die binnen Metrisquare gedigitaliseerd zijn, aangevuld met andere, nieuwe digitale tests. Hoewel er nog aanvullende data verzameld en geanalyseerd worden, hebben de auteurs in 2018 al een set nieuwe normen aangeleverd, die ingebouwd zijn in DigiDiag.
De DiaNAH Testbatterij omvat:
- Crowding Task
- Corsi Blocktapping
- Birthday Party Test
- Figure Ground Segmentation
- Shape Ratio Discrimination
- Global Motion Detection
- Silhouetten
- Bells Cancellation Test
- Taylor Complex Figure
- Dot Counting
- Trailmaking Test
Meer informatie over de DiaNAH Testbatterij
RevArte Visual Search Task (RVST)
De RVST (Desmet I., Lafosse C., 2015) wordt steeds een veld met stimuli getoond, waarbij de proefpersoon gevraagd wordt het figuur dat in het midden afgebeeld is te zoeken in het veld en deze steeds door te strepen met een pen op een digitaal tablet.
Het systeem meet ondertussen de omissies en de zoektijden. Bovendien wordt het zoekpatroon geregistreerd. Het rapport toont de verschillen tussen de responsen rechts en links. Dit is waardevolle informatie bij het onderzoeken van visuele perceptie en het opsporen van visuospatieel neglect.
In 2015 werd een studie uitgevoerd met 66 hersenletsel patiënten en 19 gezonde controles om de psychometrische eigenschappen van de test te bepalen, evenals de klinische bruikbaarheid voor diagnostische doeleinden in een revalidatiesetting. Hieruit bleek dat het met RVST mogelijk is onderzoek te doen naar visuo-spatieel neglect en visuo-motorische exploratie. De RVST differentieert significant tussen de gezonde proefpersonen en de groepen met hersenletsel.
In 2019 werden aanvullende onderzoeken uitgevoerd door Thomas More in Antwerpen. Hierbij werden normatieve data verzameld onder 104 gezonde controles. Bovendien bleek uit de studie dat de RVST scores niet afhankelijk zijn van leeftijd, geslacht en opleiding.
De Emotion Recognition Task is een wereldwijd gebruikte test, mede dankzij Metrisquare.
Metrisquare draagt bij aan een betere diagnostiek van visuele perceptiestoornissen.
Metingen worden door Metrisquare makkelijker vastgelegd dan via een papieren taak.
Recente reacties