DigiDiag: innovatieve diagnostiek in neuropsychologie

In 2008 begonnen we met het ontwikkelen van onze eerste digitale oplossing voor psychodiagnostiek. Het digitaliseren van (neuro-)psychologische tests was destijds nieuw en onbekend terrein. Hierin zagen we de potentie van technologie om de wereld van psychodiagnostiek te transformeren.

We brachten die visie tot leven met het DigiDiag testsysteem, dat toen nog bekend stond als DiagnoseIS. De ontwikkeling was een samenwerking van ambitieuze ontwikkelaars, vooraanstaande psychologen en wetenschappers van universiteiten en ziekenhuizen. Samen legden we een wetenschappelijke basis die DigiDiag tot een pionier maakte in het veld.

Een van functionaliteiten van DigiDiag is de speciale ontwikkelmodule die onderzoekers de vrijheid gaf om nieuwe tests te creëren en bestaande tools te digitaliseren. Van klassieke paper-and-pencil-tests tot innovatieve concepten die nergens anders bestonden – Zo breidde DigiDiag uit tot het testaanbod van vandaag.

Wat DigiDiag uniek maakt

DigiDiag is een systeem waarmee cognitieve functies gemeten kunnen worden, zoals oriëntatie, geheugen, perceptie, spraak, taal en executief functioneren. Het biedt een combinatie van klassieke en moderne tests, uitgevoerd op een (Wacom-)tablet met een digitale pen. Wat DigiDiag onderscheidt, is het oog voor detail: elke beweging wordt geregistreerd. Hierdoor wordt niet alleen het eindresultaat vastgelegd, maar ook het proces – een waardevolle bron voor nieuwe analyses, zelfs bij traditionele tests.

Na het afnemen van een test is het rapport direct beschikbaar. De scores worden automatisch vergeleken met normen en het rapport bevat ook visuele inzichten zoals tekeningen, grafieken en tabellen. Rapportages kunnen als PDF worden opgeslagen voor klinisch gebruik of geëxporteerd als .csv-bestand voor verdere analyse in programma’s zoals SPSS, Excel of Matlab.

De uitdagingen van groei en regelgeving

Hoewel DigiDiag in klinische settings veel potentie heeft getoond, ervaren we aanzienlijke uitdagingen. De eisen vanuit regelgeving als ISO 13485 (MDR), ISO 27001 en NEN 7510 (informatiebeveiliging) in combinatie met auteursrechten op bestaande tests en beschikbare budgetten voor het aanschaffen van neuropsychologische tests, vormen een grote uitdaging bij het haalbaar maken van een product met de gewenste kwaliteit, validiteit en veiligheid.

Sinds eind 2024 bieden we DigiDiag daarom alleen nog aan voor projecten met een wetenschappelijk karakter. Het biedt onderzoekers handige, innovatieve tools om cognitieve functies te onderzoeken en te beoordelen.

Tests in DigiDiag

De afgelopen jaren hebben we samen met onderzoekers het testaanbod uitgebreid. Hieronder vind je een overzicht van van de tests en testbatterijen in DigiDiag.

MAAS testbatterij

De MAAS testbatterij(Schreurs, S., In de Braek, D., et al., 2014) is aanvankelijk ontwikkeld en genormeerd als een set paper-and-pencil tests. De Maastricht Ageing Studies hebben geleid tot goede, moderne normen voor deze testbatterij, waarin zowel klassieke als nieuwe tests opgenomen zijn.

In samenwerking met Universiteit Maastricht werden vervolgens digitale versies van deze instrumenten ontwikkeld. Bovendien werd onderzocht in hoeverre de normen van de paper-and-pencil variant overeenkomen met die van de digitale versie. Deze bleken vergelijkbaar te zijn.

De MAAS Testbatterij omvat:

  • Stroop Kleur-Woorden Test
  • Concept Shifting Test
  • 15 Woorden Leertaak Auditief/Visueel (WLT-A/V)
  • Letter-Digit Substitution Test

Meer informatie over de MAAS Testbatterij

 

Emotion Recognition Task (ERT)

Tijdens de Emotion Recognition Task (Kessels, R.P.C., Montagne, B., et al., 2014) veranderen afbeeldingen van gezichten geleidelijk van neutraal naar een bepaalde emotie. De cliënt wordt verzocht de emotie te herkennen.

Normatieve data op basis van regressie zijn beschikbaar uit een steekproef van 418 gezonde deelnemers uit Nederland, Ierland, Duitsland en Australië van 8-88 jaar. Sinds 2020 zijn er nieuwe normen beschikbaar.

Gegevens van individuele deelnemers worden voor onderzoeksdoeleinden op het niveau van elke proef opgeslagen. Ook wordt er een geaggregeerd PDF-rapport per persoon gegenereerd, waarin de prestatie van het individu als percentiel voor elke emotie wordt weergegeven, evenals de totale score. De ERT is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Turks, Fins, Litouws en Russisch.

Meer informatie over de ERT

 

Visuospatieel Neglect Testbatterij (VNT)

De VNT Testbatterij (Vaes N., Lafosse C., 2015) is ontworpen om subtiele afwijkingen in visuospatiële functies vast te stellen. De tests bieden een hoge specificiteit en sensitiviteit, essentieel voor het diagnosticeren van neglect.

De VNT Testbatterij omvat:

  • Visuospatial Navigation
  • Bells Cancellation Test
  • Diamond Cancellation Test
  • Schenkenberg Line Bisection Test
  • Coloured Rectangle Bisection
  • Visual Search Time Test
  • Drawing Test
  • Spatial Memory Test
  • Extinction Test

Meer informatie over de VNT Testbatterij

 

DiaNAH testbatterij

De DiaNAH Testbatterij (De Vries, S., et al., 2015) is ontwikkeld om binnen een relatief kort onderzoek (30 – 45 minuten), een complete indruk te krijgen van eventuele visuele perceptiestoornissen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Op basis van wetenschappelijk onderzoek is een een set van 11 tests gekozen. Een aantal klassieke neuropsychologische tests die binnen Metrisquare gedigitaliseerd zijn, aangevuld met andere, nieuwe digitale tests. Hoewel er nog aanvullende data verzameld en geanalyseerd worden, hebben de auteurs in 2018 al een set nieuwe normen aangeleverd, die ingebouwd zijn in DigiDiag.

De DiaNAH Testbatterij omvat:

  • Crowding Task
  • Corsi Blocktapping
  • Birthday Party Test
  • Figure Ground Segmentation
  • Shape Ratio Discrimination
  • Global Motion Detection
  • Silhouetten
  • Bells Cancellation Test
  • Taylor Complex Figure
  • Dot Counting
  • Trailmaking Test

Meer informatie over de DiaNAH Testbatterij

 

RevArte Visual Search Task (RVST)

De RVST (Desmet I., Lafosse C., 2015) wordt steeds een veld met stimuli getoond, waarbij de proefpersoon gevraagd wordt het figuur dat in het midden afgebeeld is te zoeken in het veld en deze steeds door te strepen met een pen op een digitaal tablet.

Het systeem meet ondertussen de omissies en de zoektijden. Bovendien wordt het zoekpatroon geregistreerd. Het rapport toont de verschillen tussen de responsen rechts en links. Dit is waardevolle informatie bij het onderzoeken van visuele perceptie en het opsporen van visuospatieel neglect.

In 2015 werd een studie uitgevoerd met 66 hersenletsel patiënten en 19 gezonde controles om de psychometrische eigenschappen van de test te bepalen, evenals de klinische bruikbaarheid voor diagnostische doeleinden in een revalidatiesetting. Hieruit bleek dat het met RVST mogelijk is onderzoek te doen naar visuo-spatieel neglect en visuo-motorische exploratie. De RVST differentieert significant tussen de gezonde proefpersonen en de groepen met hersenletsel.

In 2019 werden aanvullende onderzoeken uitgevoerd door Thomas More in Antwerpen. Hierbij werden normatieve data verzameld onder 104 gezonde controles. Bovendien bleek uit de studie dat de RVST scores niet afhankelijk zijn van leeftijd, geslacht en opleiding.

Meer informatie over de RVST

De Emotion Recognition Task is een wereldwijd gebruikte test, mede dankzij Metrisquare.

Roy Kessels

Klinisch neuropsycholoog, Radboud Universiteit

Metrisquare draagt bij aan een betere diagnostiek van visuele perceptiestoornissen.

Stefanie de Vries

Neuropsycholoog, Koninklijke Visio

Metingen worden door Metrisquare makkelijker vastgelegd dan via een papieren taak.

Nathalie Vaes

Klinisch neuropsycholoog, Revalidatieziekenhuis RevArte

Danique’s Italiaanse droom

Misschien hebben jullie het niet eens gemerkt, maar voor ons was het best een grote stap: Danique, onze Marketing- en Communicatiemanager, wilde graag ervaren hoe het is om 3 maanden in Italië te wonen en van daaruit te blijven werken voor Metrisquare.

Bij Metrisquare zoeken we steeds naar manieren om mee te gaan met de moderne tijd. Steeds meer collega’s combineren thuiswerken met werken op kantoor, wat vaak leidt tot een betere werk-privébalans, hogere productiviteit en meer autonomie. Inmiddels zijn onze processen zo digitaal gestroomlijnd, dat het in principe niet uit zou mogen maken waar iemand werkt. Toch merken we dat elkaar ‘in het echt’ zien een waardevolle bijdrage levert aan samenwerking en werkplezier, ook al is dit vaak moeilijk meetbaar.

Danique in Italië

“Ik wilde altijd al langere tijd in Italië wonen en mijn keuze viel op Florence. Gelukkig stond Ben (Directeur) hiervoor open.”, vertelt Danique. Vooraf bespraken we samen belangrijke onderwerpen zoals manieren om contact te onderhouden met collega’s, veilig werken op afstand, een goede internetverbinding en een prettige, ergonomische werkplek inrichten. “Ben vroeg me een voorstel te maken om te laten zien dat alles goed georganiseerd zou zijn, en dat is gelukt! Ik ben ontzettend dankbaar voor deze ervaring.”

Danique geeft aan dat het grootste verschil het contact met collega’s was: “Via Jira en Teams konden we prima samenwerken, maar na een tijdje miste ik toch de gezelligheid van kantoor en de spontane overlegmomenten.”

Bij Metrisquare vinden we het belangrijk om open-minded en flexibel naar oplossingen te zoeken. Een goede voorbereiding helpt daarbij, maar zeker ook het lef om iets te proberen. Inspirerende ervaringen zoals die van Danique laten zien dat werken op afstand, zelfs vanuit het buitenland, mogelijk is. Tegelijkertijd benadrukken ze ook dat het regelmatig persoonlijk contact op kantoor wel heel zinvol is.

Werken met een medewerker uit de toekomst

Bij Metrisquare wordt diversiteit niet alleen gewaardeerd, maar ook actief omarmd. Het verhaal van Ivo, een talentvolle 27-jarige software engineer met autisme, illustreert de kracht van inclusiviteit en de positieve impact ervan op zowel het individu als het team.

 

Van interesse naar werk

Ivo’s reis begon met een introductie door Hanan Chihi van Vidar, een organisatie die mensen helpt bij het vinden van werk. Ivo had al interesse getoond in Metrisquare, en dit bleek een perfecte match. Ben, zijn leidinggevende, herinnert zich hun eerste gesprek: “Ik zag meteen dat Ivo een heel getalenteerd persoon is. Ik begreep ook de hulpvraag die voortkwam uit zijn autisme, maar had er vertrouwen in dat we daar samen een oplossing voor zouden vinden.”
Ivo vindt zijn werk bij Metrisquare uitdagend en interessant. Hij waardeert vooral de vrijheid en het vertrouwen om eigen initiatieven te nemen. Zijn focus ligt op de veiligheid van applicaties en servers, en hij draagt bij aan code management. “Het leukste aan mijn werk? Eigenlijk vind ik alles leuk,” voegt hij eraan toe.

Autisme op de werkvloer

Volgens Ben is Ivo’s unieke kijk op code een van de meest opmerkelijke aspecten van zijn werk. “Hij ziet meteen patronen of mogelijke fouten, zelfs als hij nog niet volledig begrijpt wat de code doet. Je kunt hem complexe ideeën uitleggen en hij begrijpt dat razendsnel. Misschien worden we in de toekomst allemaal zoals Ivo!” Volgens Ben is Ivo simpelweg in een tijd beland waarin we met primitieve middelen moeten omgaan. Deze opmerking, of het nu als grap bedoeld is of niet, benadrukt de waardevolle bijdrage van Ivo’s unieke perspectief aan het bedrijf.

Soms kan het vertalen van behoeftes en abstracte concepten naar praktische oplossingen een uitdaging vormen voor Ivo, vooral wanneer deze concepten vanuit zijn perspectief niet direct relevant lijken. Ben benadrukt echter dat ze samen een balans vinden door helder te communiceren en elkaars perspectieven te begrijpen. Ivo herinnert zich een specifieke situatie waarin hij voor een uitdaging stond. Door hun ervaringen te delen en gezamenlijk aan een oplossing te werken, konden ze het probleem effectief aanpakken.

 

Van aanpassingen naar groei

De communicatie tussen Ivo en zijn collega’s verloopt soepel, mede dankzij enkele aanpassingen om rekening te houden met zijn autisme, zoals de mogelijkheid tot thuiswerken, duidelijke communicatie en de ruimte om zijn eigen tijd in te delen. Ivo was aanvankelijk bang dat hij soms met sociale situaties zou worstelen. “Hij maakt inderdaad soms een bijzondere grap, maar in ons team kunnen we daar wel mee lachen, en Ivo ook,” legt Ben uit.

Hoewel Ivo zelf al veel vaardigheden had ontwikkeld, biedt de werkomgeving van Metrisquare hem nieuwe uitdagingen en leermogelijkheden. Hij heeft geleerd om beter om te gaan met feedback en onverwachte obstakels, wat zijn professionele groei heeft bevorderd.

 

Innovatie door inclusiviteit

Ben waardeert Ivo’s pragmatische benadering: “Ivo heeft ons veel geleerd over de diversiteit in de perceptie van problemen en oplossingen. Zijn unieke kijk is een waardevolle aanvulling voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk.”

Bij Metrisquare is het duidelijk dat diversiteit niet alleen een waarde is, maar ook een kracht die innovatie en groei stimuleert. “Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf accepteert, zich richt op zijn of haar sterke punten en hulp zoekt wanneer dat nodig is. Ivo doet dat en daar heb ik veel respect voor,” vertelt Ben.

De zorg toegankelijk maken met behulp van Remote Testing

GGZ Centraal en Metrisquare hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de digitale afname van een neuropsychologisch onderzoek (NPO), op afstand en onder supervisie, iets wat tot op heden nog niet mogelijk is. Anne Riswick heeft, onder leiding van dr. Barbara Montagne, een proof-of-concept studie gedaan om te kijken of een dergelijke afname haalbaar en bruikbaar is. Deze manier van NPO, bekend als Remote Testing, draagt bij aan de toegankelijkheid van de zorg doordat het de diagnosticus de gelegenheid biedt om cliënten te kunnen beoordelen die om diverse redenen niet in staat zijn om naar een gezondheidscentrum te komen.

Remote Testing met ouderen blog

Tijdens de COVID-19 pandemie was er een enorme vraag naar het afnemen van neuropsychologische taken op afstand. Sommige taken konden digitaal en op afstand afgenomen worden, maar voor veel taken was afname op afstand, digitaal en onder begeleiding nog geen mogelijkheid. Dit terwijl deze vorm van afname vele voordelen biedt: het stelt psychologen in de gelegenheid neuropsychologische taken af te nemen bij cliënten die niet in staat zijn om naar een gezondheidscentrum te komen. Dit kan de diagnostische zorg in de toekomst niet alleen toegankelijker maken in geval van een nieuwe lockdown, maar biedt ook mogelijkheden in gevallen zoals mobiliteitsproblemen of ernstige vermoeidheid. Het biedt ook flexibiliteit binnen de zorg doordat collega’s op andere locaties kunnen bijspringen. Bovendien is de kans op fouten kleiner door een automatische rapportage van de testscores. Dit leidt tot accurate scores en bespaart tijd. Daarnaast zijn er mogelijk ook beperkingen van deze vorm van afname. Beide kanten wilden we in kaart brengen.

Samen met ouderen digitaliseren

Het betreft een proof-of-concept opzet waarbij meerdere keren is getest of een dergelijke opzet haalbaar en bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van de diagnosticus. De verschillende testrondes bestonden uit het testen van de testomgeving op collega psychologen, gezonde volwassenen en in de laatste fase, bij de beoogde doelgroep ouderen in behandeling binnen de psychiatrie. In elke ronde is de cyclus van testen, informatie ophalen en verbeteringen doorvoeren doorlopen. De testbatterij bestond uit de volgende tests: 15-woorden test, Stroop Color Word Test, Trail Making Test, Block Tapping Test en de Tower of London.

 De haalbaarheidsvraag was of het technisch mogelijk is om een tool en procedure te ontwikkelen die afname op afstand en onder begeleiding mogelijk maakt. Daarnaast was er de vraag of de beoogde doelgroep in staat is om hiervan gebruik te maken. Tevens werd er gekeken naar welke facetten van digitale afname in acht genomen dienen te worden wanneer dit vergeleken wordt met een klassieke paper-and-pencil afname.

Bij de gezonde controles blijkt de digitale testafname erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk. De resultaten, hoewel gebaseerd op een klein aantal proefpersonen, zijn ondersteunend voor het idee dat ouderen in staat zijn de neuropsychologische taken uit te voeren mits ze enige ondersteuning krijgen bij het opzetten van een videoverbinding met de testleider. De proefpersonen geven aan dat digitale testafname een goed alternatief kan vormen voor de klassieke paper-and-pencil afname op locatie.

Hoe gaat het nu verder?

De resultaten van de proof-of-concept studie laten zien dat het zinvol is om Remote Testing verder te onderzoeken. Naast het feit dat de testbatterij verder uitgebreid moet worden, is er onderzoek nodig naar de normering van deze afname ten opzichte van paper-and-pencil afname. Het doel is om een tool te ontwikkelen die breed ingezet kan worden in de klinische praktijk.

Ontwikkeling van digitale psychologische tests vraagt altijd om verder wetenschappelijk onderzoek. Bij interesse voor clinical trials, normonderzoek en validiteitsstudies kun je contact opnemen via contact@metrisquare.com.

Remote Testing met ouderen blog

Riswick, Anne. (2022). Remote and digital assessment of concept shifting: A comparison between the Trail Making Test and Concept Shifting Test [Master’s thesis, Leiden University]. Leiden University Student Repository https://hdl.handle.net/1887/3505187Beschikbaar op aanvraag.

Gepubliceerd op 16 januari 2023

Van man tot vrouw tot….

Borsten of geen borsten, testosteron of oestrogeen. Een vrouwenlichaam is niet hetzelfde als een mannenlichaam, en het vrouwenbrein is niet hetzelfde als het mannenbrein. Veel van het wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op het mannelijk geslacht maar hoe zit het met vrouwen, of wat als jij je een ander gender voelt? De Alliantie Gender en GGZ heeft hier onderzoek naar gedaan, en organisaties onderzoeken de EPD mogelijkheden.

Men kan verschillen in de manier waarop ze een psychische aandoening ontwikkelen; de manier waarop ze er hulp voor zoeken en bepaalde psychische aandoeningen kunnen zich bij een geslacht anders manifesteren dan bij het ander. Bij de normering wordt er met een reden gecorrigeerd voor sekse. Als diagnostici besluiten anders te corrigeren voor geslacht op basis van gender, wat zegt deze score dan? En wanneer mag je hiervan afwijken? Als iemand al langere tijd van mening is geen man/vrouw te zijn, of als men de transitie naar een ander gender heeft gemaakt? Een negatief klimaat voor seksuele- en gender-minderheden beperkt de mogelijkheden zichzelf te kunnen zijn. Dit kan dan weer leiden tot uitsluiting, ongelijkheid en allerlei psychologische problemen (Van Beusekom en Kuyper, 2018).

Samenwerkingen

Eerder dit jaar is Alliantie Gender en GGZ ontstaan om deze verschillen aan te pakken. De alliantie pleit voor meer gendersensitief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs door nauwe samenwerking tussen alle betrokken instanties. MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid heeft in samenwerking met belangenorganisatie WOMEN Inc. onderzoek gedaan naar de rol van genderverschillen in de geestelijke gezondheidszorg (MIND & WOMAN Inc., 2021). Zie hieronder een aantal interessante cijfers uit het rapport.

Interessante cijfers uit het onderzoek

44% van de ondervraagden heeft meerdere diagnoses gehad. Zo blijkt dat bijvoorbeeld autisme bij vrouwen vaak wordt gediagnosticeerd als een borderline persoonlijkheidsstoornisstoornis. En dat het bij mannen langer duurt voor er aan seksueel misbruik wordt gedacht, omdat dit eerder bij vrouwen wordt verwacht.

1/3 heeft voorkeur voor een behandelaar van eigen sekse of gender. Met name vrouwen geven deze voorkeur, zeker als er sprake is van negatieve ervaringen met mannen. Ook zijn er mensen die hun gender niet openlijk durven te bespreken met de hulpverlener, zoals transpersonen, omdat ze bang zijn voor een negatieve reactie. Mannen zeggen behoefte te hebben aan meer mannelijke hulpverleners in de ggz.

56% heeft zorg gemeden of is met de behandeling gestopt. Dit kan zijn vanwege schaamte voor hun gender of stereotype zoals ‘echte mannen hebben geen hulp nodig’ en ‘vrouwen zijn gewoon emotioneler’. Merendeels zijn dit mensen die zich niet (alleen) als man of vrouw identificeren.

Deze verkenning laat zien dat sekse- en genderverschillen een belangrijke rol spelen in de geestelijke gezondheidszorg. De beste oplossing voor nu is om pas af te wijken van normgroep als dit wetenschappelijk onderbouwd is of als er genderneutrale normgroepen zijn. Meer onderzoek is noodzakelijk naar de invloed van biologische, psychosociale en maatschappelijke factoren van sekse en gender, niet alleen voor het juist diagnosticeren en behandelen van de cliënt maar ook voor gelijke behandeling in de samenleving.

Bronnen:
– Beusekom, G. van en L. Kuyper (2018). LHBT-monitor 2018. De leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in Nederland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
– MIND & WOMAN Inc. (3 februari 2021). Rapportage Gender en GGZ; Verkenning sekse- en gender verschillen in de geestelijke gezondheid. Online congres Gender en GGZ.
– Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) (z.d.). Nieuwe Alliantie Gender en GGZ gelanceerd. Geraadpleegd op 27 oktober 2022 van https://www.nvvp.net/website/nieuws/2021/nieuwe-alliantie-gender-ggz-gelanceerd

Coronaproof testen in de ggz: Cognitieve screening via een internet-verbinding

Niet eerder was het mogelijk om via één platform in split screen (neuro-) psychologische tests begeleid op afstand af te nemen. De Metrisquare Guided Remote Screener for Cognition (MGRS-C) neemt cognitieve functietests af bij cliënten via een beveiligde internetverbinding. Een ontwikkeling die onder andere bijdraagt aan de continuïteitsregeling van de ggz. De screener kan vanaf 15 september worden ingezet in de ggz en medische psychologie.

Ten tijde van een tweede Coronagolf kan de screener worden ingezet om in te schatten welke cliënten uitgebreid (neuropsychologisch) onderzoek nodig hebben en voor welke dat misschien minder dringend is. De screening kan dan begeleid op afstand worden afgenomen via het zogeheten DigiDiag testsysteem. De proefleider ziet het scherm van de cliënt en observeert deze bovendien via een videoverbinding bij een cliënt thuis of een huisartsenpraktijk i.p.v. In een ziekenhuis of een ggz-instelling.

De screening is géén vervanging voor face-to-face afname maar biedt een hulpmiddel als noodoplossing.

Gebruik van klassieke tests in een remote jasje

Voor de cliënt gebeurt alles digitaal en is er geen gebruik van paper-and-pencil tests. De cliënt wordt op eigen locatie via een e-mail uitgenodigd. Dit gebeurt doormiddel van een link met anonieme code naar de beveiligde website van het DigiDiagweb  testsysteem.  Via zijn eigen computer neemt de cliënt de tests af en wordt hij geobserveerd via een videoverbinding.

De cliënt krijgt op diens eigen scherm stimuli te zien en kan zelfstandig responsen geven. De proefleider ziet real-time de acties van de cliënt op zijn eigen proefleiderscherm. Data worden automatisch en veilig opgeslagen zodat er eenvoudig rapporten van gemaakt kunnen worden. Welke tests er in zitten is te vinden op de website van Metrisquare: https://metrisquare.nl/projecten/remote-testing

 

Wetenschappelijk onderzoek naar digitaal testen

Metrisquare produceert de gedigitaliseerde testen in overleg met zowel wetenschappelijke partners als clinici, maar ook met ICT-specialisten uit de zorg. Met haar oplossingen beoogt de organisatie zo veel mogelijk clinici digitaal te ondersteunen in hun psychodiagnostiek. 
De MGRS-C is 15 september klaar voor gebruik en kan worden aangevraagd via contact@digidiag.nl. Digitalisering van remote testing/screening vraagt altijd om verder wetenschappelijk onderzoek. Bij interesse voor clinical trails, normonderzoek en validiteitstudies is ieder uitgenodigd die hieraan zou willen meewerken. Contact opnemen kan via www.metrisquare.com/contact.

Gepubliceerd op 5 augustus 2020