In dit proTEST:
  • Digitale afname Raven’s 2
  • Testontwikkeling bij Metrisquare
  • DiaNAH testbatterij: screenen op visuele perceptiestoornissen
raven2

Afname en scoring Raven’s 2 via Metrisquare

Nieuwe non-verbale intelligentietest: Raven’s 2 beschikbaar via Metrisquare

De Raven’s 2, uitgegeven door Pearson Clinical, is een non-verbale intelligentietest. Dit gebeurt door middel van het invullen van progressieve matrijzen.

De Raven’s 2 is een volledige herziening van de reeks van Raven’s Progressive Matrices, waaronder Raven’s Standard Progressive Matrices (SPM), Raven’s Coloured Progressive Matrices (CPM) en Raven’s Advanced Progressive Matrices (APM). Om de complexiteit van de test te verminderen zijn de SPM, CPM en APM in de Raven’s 2 gecombineerd tot één testbatterij met nieuwe items en nieuwe normen.

Digitaal testen via het DigiDiag testsysteem
Pearson heeft een licentie verleend aan Metrisquare voor het aanbieden van deze test. De test kan worden ingezet door psychologen, psychodiagnostici en logopedisten. De Raven’s 2 kan worden afgenomen via het DigiDiag testsysteem van Metrisquare. DigiDiag biedt de test aan via de webbrowser.

Paper-and-pencil afname
Het scoren van de paper-and-pencil versie van de test kan via het Roermond Score Programma (RSP). Met de inbouw van de scoring voor de Raven’s 2 wordt het pakket met intelligentietests, zoals WISC-V, WAIS-IV en eerdere versies van de Raven’s, uitgebreid. 

Testontwikkeling in bijzondere tijden

Metrisquare als moderne uitgeverij van digitale psychologische tests

Een ontwikkelde test die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek is vaak nog niet geschikt voor een klinische setting. Meestal wordt zo’n test ontwikkeld in de vorm van een experiment via een systeem dat daarvoor geschikt is. Hiermee wordt onderzocht of de test meet wat deze pretendeert te meten en er ontstaat een krachtig, evidence based instrument.

De test komt vaak niet verder dan het lab van een hogeschool of universiteit. Dat kan komen door beperkingen in de ICT infrastructuur van een zorginstelling, maar ook door een gebrek aan gebruikersgemak. Bovendien is er vaak nog geen mooie rapportage. Van valorisatie komt het dus vaak niet en de kans om een mooi, nieuw en goed instrument klinisch in te zetten gaat verloren, terwijl dit juist wel vaak een criterium is voor het verkrijgen van subsidie.

Een nieuwe test: van onderzoek tot praktijk
Metrisquare biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van een test of het digitaliseren van een test. Wanneer het nieuwe instrument al in vroege fase met de grafische testontwikkelmodule van Metrisquare wordt gebouwd, kan de test direct worden gebruikt voor het onderzoek. Met DigiDiag kun je namelijk zowel wetenschappelijke als klinische rapporten genereren. Daarnaast is het mogelijk om een nieuwe test die reeds in een systeem van een derde partij is ontwikkeld, om te zetten naar de Metrisquare software. De test kan dan klinisch worden ingezet.

Werving van proefpersonen in tijden van COVID-19
Vanwege beperkende maatregelen is het moeilijker geworden om proefpersonen te vinden en een test bij hen af te nemen. In veel gevallen is het niet meer mogelijk om de proefpersoon te vragen naar een testlocatie te komen. Metrisquare heeft hier een oplossing voor. De tests in onze systemen kunnen namelijk ook op afstand aangeboden worden. Op deze manier kan de verzameling van nieuwe normen en het valideren van nieuwe tests volop doorgaan. 

Moderne uitgeverij met meer voordelen
Metrisquare is dus ook te zien als een moderne uitgeverij, met de volgende voordelen ten opzichte van een klassieke uitgever:

  • Behoud van auteursrechten: zelf bepalen of en met wie je de test deelt
  • De test werkt op alle moderne media: ook op smartphone, tablet of via webbrowser
  • Geen zorgen over ICT-infrastructuur en distributie van de test

Lees eventueel ook in het volgende artikel over een concreet voorbeeld van de ontwikkeling van zo’n testbatterij.

Ontwikkeling testbatterij voor visuele perceptiestoornissen na NAH
Interview met Stefanie de Vries, MSc

Vandaag de dag is de DiaNAH testbatterij geïmplementeerd bij een groot aantal revalidatiecentra van Koninklijke Visio. Met deze testbatterij, samengesteld en gedigitaliseerd tussen 2013 en 2015, screent Visio patiënten met niet-aangeboren hersenletsel op visuele perceptiestoornissen.

In het interview (te lezen via deze link) vertelt Stefanie uitgebreid over de samenwerking met Metrisquare en de ontwikkeling van de testbatterij.

”De toegankelijkheid van Metrisquare wordt niet snel vergeten: ‘Alle aantekeningen werden goed opgepakt. Er was dikwijls tijd voor overleg om tussentijds het een en ander af te stemmen; dat was wel zo efficiënt.’ ”