Home » Projecten » Sport tests

Topsporters testen op hersenletsel

Hersenletsel door een sportongeval is op het eerste gezicht niet altijd zichtbaar, maar kan wel blijvende schade aanrichten. Klinisch neuropsycholoog dr. Marc Hendriks ontwikkelde in samenwerking met Metrisquare een testbatterij waarmee topsporters na een ongeval kunnen worden getest op het effect van een hersenschudding. De testbatterij bestaat uit 9 neuropsychologische tests.

Sport tests

Cognitieve functies testen voor en na een hersenschudding

Trail Making Test A

Trail Making Test B

Location Learning

Location Learning Recall

Digit Span

Gambling Task

Inhibition Tapping

Stroop Condition 1

Stroop Condition 2

Stroop Condition 3

Stroop Condition 4

Spatial Addition

Sustained Attention

Simple Tapping

Basismeting cognitieve functies

De testbatterij is geschikt voor het uitvoeren van een basismeting van cognitieve functies bij topsporters. Bij een incident kan middels een 1-meting eenvoudig worden nagegaan of de prestaties op de taken nog vergelijkbaar zijn met de basismeting. In het geval van een hersenschudding kan men aan de hand van meerdere metingen het beloop en herstel monitoren. Dit draagt bij aan het beoordelen of een sporter zijn werk kan hervatten.

Testbatterij ontwikkelen?

We denken graag mee in de ontwikkeling van cognitieve functietests.

Internationaal inzetbaar

De testbatterij heeft een non-verbaal karakter, dit maakt deze internationaal inzetbaar. Dit is terug te zien in de keuze om zo min mogelijk met letters te doen en meer met cijfers en vormen te werken. De instructies zijn in meerdere talen beschikbaar en door het non-verbale karakter van de tests is dit makkelijk uit te breiden.

Daarnaast worden de tests afgenomen in een online testsysteem. Dat betekent dat de tests overal ter wereld via een internetverbinding kunnen worden geraadpleegd. Mede om deze redenen is de testbatterij niet alleen geschikt voor voetballers maar voor allerlei soorten topsporters.

Topsporters testen op hersenletsel

Luister naar 0.50 minuut tot en met 3.02 minuut.

Testbatterij inzetten?

Door onze expertise op het snijvlak van psychologie en ICT zijn we gespecialiserd in het digitaliseren en ontwikkelen van bestaande en nieuwe meetinstrumenten.

v

Projectleider

Marc Hendriks
marc.hendriks2@donders.ru.nl

v

Senior onderzoeker

Rik Poelarends
rikpoelarends@gmail.com

Meer weten?

contact@metrisquare.com