DigiDiag

Neuropsychologische onderzoeken digitaal afnemen

DigiDiag is een project dat neuropsychologische tests digitaliseert. Hiermee meet je cognitieve functies zoals geheugen, taal en executief functioneren op een efficiënte en nauwkeurige manier. De software neemt reken- en opslagtaken over, zodat professionals zich kunnen focussen op observatie en begeleiding.

Hoe werkt DigiDiag?

De tests worden uitgevoerd op een tablet met digitale pen en behouden de intuïtieve ervaring van papieren tests. Elke beweging wordt exact vastgelegd, waardoor nieuwe analyses mogelijk zijn op data van klassieke tests. Testresultaten zijn direct beschikbaar en kunnen als .pdf of .csv worden opgeslagen voor verdere verwerking.

DigiDiag combineert klassieke en moderne tests en biedt flexibiliteit in testafname. Dit project moderniseert diagnostiek zonder het vertrouwde proces te verliezen.

Oudere patiënten geven aan het prettig te vinden om op die manier te werken. Ze wennen er zelfs zo snel aan dat ze vergeten met een computer bezig te zijn.

Tests digitaal scoren

Met RSP kun je psychologische test binnen alle domeinen digitaal scoren waaronder de WAIS, BADS en 15-WT, maar ook de CBCL, NKPV en SCL-90.

Neuropsychologische tests

Naast de testbatterijen die hieronder worden beschreven, is het ook mogelijk om individuele tests af te nemen of te combineren.

MAAS Testbatterij

De Maastricht Ageing Studies (MAAS) testbatterij bevat 4 tests voor het meten van geheugen en verdeelde aandacht en is bijzonder geschikt voor het testen van ouderen. Onderzoek van Universiteit Maastricht heeft geleid tot goede normen voor deze testbatterij.

VNT Testbatterij

De tests die deel uitmaken van de Visuospatieel Neglect Testbatterij (VNT) hebben een hoge specificiteit en sensitiviteit: met deze tests kunnen zelfs de meest subtiele afwijkingen kunnen worden vastgesteld. De testbatterij is wetenschappelijk onderbouwd door middel van het PhD-onderzoek van Nathalie Vaes et al., Universiteit Gent.

DiaNAH Testbatterij

De DiaNAH Testbatterij is ontwikkeld om binnen een relatief kort onderzoek, een complete indruk te krijgen van eventuele visuele perceptiestoornissen ten gevolge van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Op basis van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Stefanie de Vries et al., Rijksuniversiteit Groningen, is een een set van 11 tests gekozen.

SCOPA-COG

De SCOPA-COG is een cognitieve testbatterij voor cliënten met de ziekte van Parkinson (ZvP). Cognitieve stoornissen kunnen optreden als niet-motorisch verschijnsel bij mensen met de ziekte van Parkinson.

RevArte Visual Search Task

Bij de RevArte Visual Search Task (RVST) zoekt de proefpersoon een centraal afgebeeld figuur in een veld met stimuli en streept dit door op een digitaal tablet. Het systeem meet omissies, zoektijden en registreert het zoekpatroon. Het rapport toont verschillen tussen responsen rechts en links, wat nuttig is bij onderzoek naar visuele perceptie en visuospatieel neglect. De test is ontwikkeld en genormeerd door Desmet I., Lafosse C., RevArte.

Emotion Recognition Task

De Emotion Recognition Task (ERT) test is ontwikkeld voor het meten van sociale cognitie. Tijdens de afname veranderen afbeeldingen van gezichten geleidelijk van neutraal naar een bepaalde emotie. De cliënt wordt gevraagd de emotie te herkennen. De test is ontwikkeld en genormeerd door Roy Kessels et al., Radboud Universiteit Nijmegen.

FAQ

Hoe kan ik DigiDiag gebruiken?

Hoewel DigiDiag in klinische settings veel potentie heeft getoond, ervaren we aanzienlijke uitdagingen. De eisen vanuit regelgeving als ISO 13485 (MDR), ISO 27001 en NEN 7510 (informatiebeveiliging) in combinatie met auteursrechten op bestaande tests en beschikbare budgetten voor het aanschaffen van neuropsychologische tests, vormen een grote uitdaging bij het haalbaar maken van een product met de gewenste kwaliteit, validiteit en veiligheid.

Sinds eind 2024 bieden we DigiDiag daarom alleen nog aan voor projecten met een wetenschappelijk karakter. Het biedt onderzoekers handige, innovatieve tools om cognitieve functies te onderzoeken en te beoordelen.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen

Heb ik een tablet nodig voor het digitaal afnemen van tests?

Dat is afhankelijk van de test. De software werkt ook zonder tablet op een computer maar de meeste tests zijn hier oorspronkelijk niet voor ontwikkeld. Daarom raden we aan om een tablet aan te schaffen.

Metrisquare biedt enkele (cognitieve) tests aan om webbased af te nemen. Vragenlijsten kunnen online worden afgenomen via RSP. Voor cognitieve tests wordt hier nog onderzoek naar gedaan.

Als je graag mee wil werken aan de normering van dergelijke tests en screeningsinstrumenten kun je contact opnemen via contact@metrisquare.com.

Welk tablet heb ik nodig?

De DigiDiag software is geoptimaliseerd voor gebruik in combinatie met Wacom Pen en Touch Tablets. Je kunt in principe elk Wacom Cintiq tablet aankopen. Wij raden de Wacom Cintiq 22inch aan. Hier kun zowel A3 en A4 tests mee afnemen.

Wat zijn de minimum vereisten voor een PC om DigiDiag goed te kunnen laten draaien?

Het moet een computer zijn met i5 processor of vergelijkbaar. Beter mag natuurlijk ook en verhoogt het gebruiksgemak. Een computer heeft tegenwoordig minimaal 8GB werkgeheugen (RAM) nodig, maar we raden 16GB aan. Hardeschijfruimte heeft een nieuwe computer normaal gezien altijd voldoende voor deze applicatie. Verder heb je minimaal één vrije USB-poort nodig en een HDMI-poort. Als je een laptop neemt dan is de laptop het hoofdscherm en het tablet het tweede scherm. Als je een desktopcomputer koopt, dan moet je er wel op letten dat er dus 2 schermen op aangesloten kunnen worden.

Wil je een test in DigiDiag ontwikkelen?

Logo RSP

(Neuro)psychologische tests digitaal scoren

Met RSP kun je moeiteloos alle gangbare tests afnemen, scoren en rapporteren. Handmatige berekeningen en zoekwerk behoren tot het verleden dankzij de digitale ondersteuning van RSP bij het scoren van psychologische tests. Dit bespaart niet alleen tijd, maar minimaliseert ook de kans op fouten. Bovendien maakt RSP gebruik van originele normgegevens zoals gepubliceerd door uitgevers en in toonaangevende vakliteratuur.