NPV / NPV-2 / NPV-2-R

Testoverzicht

Zelfrapportagevragenlijst voor het meten van persoonlijkheidseigenschappen bij adolescenten en volwassenen

Adolescenten en volwassenen
15 – ∞ jaar

j

Persoonlijkheidstest met 140 items

Nederlandstalig

Digitaal scoren & digitaal afnemen

Auteurs: Dick Barelds, Frans Luteijn, Henk van Dijk en Han Starren

Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam

p

Jaar van uitgave: 2014

Licentieprijs per afname €7,64

De NPV-2-R is een veelgebruikte zelfrapportagevragenlijst voor het meten van persoonlijkheidseigenschappen bij adolescenten en volwassenen in verschillende settings, zoals de ggz, het onderwijs en de HRM. De vragenlijst bestaat uit zeven schalen die onder andere Neuroticisme-Emotionele Stabiliteit, Sociale Angst, Rigiditeit, Verongelijktheid, Egoïsme, Dominantie en Zelfwaardering meten. Dankzij de grote voorspellende waarde van de test is deze een zeer geschikt instrument om de persoonlijkheid van de cliënt in kaart te brengen.

Om de interpretatie van de schaalscores te verbeteren, introduceert de NPV-2-R nu ook subschalen bij vier van de zeven oorspronkelijke schalen, wat resulteert in acht subschalen in totaal. Deze subschalen zijn vastgesteld op basis van empirisch onderzoek en bieden een nuttige aanvulling op de al bekende NPV-2-schalen. De subschalen zijn:

 • Inadequatie of Neuroticisme
  Depressiviteit
  Angst
 • Sociale Inadequatie of Sociale Angst
  Verlegenheid
  Sociale vermijding
 • Rigiditeit
  Ordelijkheid
  Inflexibiliteit
 • Dominantie
  Leidinggeven
  Autonomie

De NPV-2-R heeft ook nieuwe normen voor de algemene populatie, die uitsluitend gebaseerd zijn op actuele NPV-2-gegevens. De herziene handleiding beschrijft deze nieuwe normen en introduceert ook herziene zelfscorende formulieren en nieuwe onderzoeken die de psychometrische kwaliteit van de vragenlijst verder onderbouwen. Voor een deel van de andere groepen, zoals Selectie, Psychiatrische patiënten, Somatische patiënten en Eerstelijnscliënten, zijn er aanvullende normen beschikbaar.

Toepassing in RSP en DigiDiag
Je kunt de NPV-2-R digitaal scoren met RSP of digitaal afnemen door de cliënt met zowel RSP als DigiDiag. Het programma berekent vervolgens automatisch de score met de juiste normen. Je ontvangt een detailrapport als pdf-bestand.

Heb je RSP Compleet? Dan ontvang je een conceptrapportage als Word-bestand met de gewenste teksten en huisstijl, open voor eigen interpretaties.

Deze gedigitaliseerde test is door Metrisquare ingebouwd na schriftelijke toestemming van de uitgever. Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan.

Bekijk RSP

Bekijk DigiDiag

Zie ook de volgende tests …

SCARED-NL

Vragenlijst over angst en bang-zijn bij kinderen en adolescentenJeugd en adolescenten7 - 19 jaarVragenlijst met 69...

Lees meer

SRS-A

Screeningslijst voor autismespectrumstoornissen bij volwassenenVolwassenen18 - 65 jaarVragenlijst met 64...

Lees meer

SEV

De screening test beoordeelt de hoofdsymptomen van significante sociaal-emotionele problemen.Jeugd en adolescenten4 -...

Lees meer

WISC-V-NL

Een IQ test voor kinderen van 6-17 jaar met normen voor het hele Nederlandse taalgebied. Kinderen6:0 - 16:11...

Lees meer

BADS-NL

Meten van problemen in het dagelijks functioneren voortkomend uit plannings- en organisatiestoornissen. Adolescenten,...

Lees meer

D2

Het meten van de visuele aandacht, snelheid van informatieverwerking en het concentratievermogen.Kinderen en...

Lees meer

MMPI-A

De jongerenversie van de MMPIAdolescenten13 - 18 jaarZelfrapportage vragenlijst met 478 itemsNederlandse vertaling en...

Lees meer